Tips voor trimsalons van dierendermatoloog: Margreet Vroom

Geschreven door Wesly van de Rijdt in samenwerking met M.w. Vroom ECVD Dipl.

Tips voor trimsalons van dierendermatoloog: Margreet Vroom

Honden en katten komen regelmatig in de trimsalon. De eigenaar verwacht een frisse, mooi geknipte vacht en een verzorgde huid. Haren tussen de tenen zijn weer weg en de vacht glimt en glanst. Maar voordat het zover is, komt er heel wat bij kijken—zeker als een hond met klitten of vervilte haren binnenkomt. Veel baasjes realiseren zich niet hoeveel werk dit kan zijn.

Trimmers kijken met een scherp oog naar huid en vacht en signaleren vaak als eerste afwijkingen. Genoeg tijd om afwijkende plekken te vinden en te beoordelen. Maar wanneer is iets dan als trimmer te doen, en wanneer is het reden voor een bezoek aan de dierenarts of dermatoloog?

Met een dierenarts-dermatologiebril op (want ik ben geen trimmer) neem ik een aantal veelvoorkomende plekken onder de loep. De locatie van een huidafwijking zegt veel over de oorzaak. Sommige plekken kunnen indicatief wijzen op allergieën, andere juist niet. Zonder te diep op de materie in te gaan, beschrijf ik hier enkele plekken.

Oorbasis en gehoorgangen

Haren bij de oorbasis kunnen snel klitten, wat jeuk veroorzaakt. Is de gehoorgang rood of geïrriteerd? Dan kan er meer jeuk zijn, wat leidt tot het kapot krabben van de huid. Bij dit beeld, zou je verwachten dat er een allergie is en dat beide oren hier last van zouden hebben, maar dat is niet altijd het geval.

Verwijder klitten en een nadere inspectie van het oor is noodzakelijk. Bij een licht geïrriteerde plek kan gewerkt worden met een crème die verzacht, hersteld en jeuk verminderd, zoals een Cerazinc Cream.

Gehoorgangen

Oren horen lekker te ruiken! Steek dus altijd even je neus in de oren.. pas wel op bij honden die het niet prettig vinden! Oren met teveel zwart oorsmeer hoeven niet altijd een probleem te zijn.

Het is fabel dat elke hond met teveel zwart oorsmeer altijd oormijt heeft! Andersom is het wel zo dat oormijt teveel oorsmeer veroorzaakt. Oormijten zijn besmettelijk voor andere honden. In sommige gevallen verlaten mijten het oor en verspreiden zich verder over de hond, waarbij niet enkel de oren, maar de hele hond worden behandeld.

De oren reinigen met een milde oorcleaner en het oorsmeer verwijderen is belangrijk. Gebruik hiervoor nooit een wattenstaafje, omdat dit het oorsmeer juist verder de gehoorgang in brengt.
Een roze huid (de gehoorgang is bekleed met normale huid met talg en zweet klieren) is normaal, een te rode huid niet. Te veel oorsmeer is namelijk een ideale voedingsbodem voor bacteriën en gisten, waardoor een oorontsteking op de loer ligt. Ook de omgeving ‘onderhoudsvrij’ houden is belangrijk; teveel haren in de oren bij met name doedels en poedels is een uitdaging omdat het oorsmeer kan blijven hangen achter de haren, dus diep in het oor.
Moet je de haren nu wel of niet weghalen? De waarheid ligt in het midden. Voorkom dat de oren worden afgesloten en de haren een matras gaan vormen, maar alle haren verwijderen geeft snel wondjes die gaan ontsteken.

Een oor is gewoonweg niet steriel. Het oorsmeer dunner maken zodat het wel langs de haren naar buiten kan komen kan een oplossing zijn. Elk gezond oor zorgt ervoor dat het oorsmeer naar buiten wordt gewerkt. Wees lief voor de gehoorgang en gebruik milde vette producten.

Een milde reiniging kan helpen, maar let op: te veel oorsmeer of een nare geur kan duiden op een onderliggend probleem.
Bij een oorontsteking: roodheid van de gehoorgang, een vieze lucht, wonden in de oorschelp of gehoorgang, erge jeuk en bij een scheve stand van de kop van de hond is het raadzaam hulp in te roepen van een dierenarts.

Hals

De hals is een broeiplek. Het is een onopvallende plek en afwijkingen worden snel gemist door de eigenaar. Ook hier kan de vacht snel vies worden en kunnen er klitten ontstaan.

Er kan sprake van een allergie zijn bij een rode huid en een vieze lucht (gisten!). Het kan helpen om de haren wat korter te houden op deze plek. De lokale temperatuur en vochtigheid blijven zo lager. Er is dan minder kans op een huidinfectie. Vergeet niet dat elke hond op de huid zowel bacteriën als gisten heeft. De infectie komt niet van buitenaf maar is een gevolg van een gestoorde huid barrière, gecombineerd met huidbeschadiging (krabben) en een gestoorde immuniteit. Desinfecterende en huidbarrière ondersteunende producten voorkomen irritaties. Dit kan door de eigenaar thuis ook goed worden bijgehouden.

Buigzijde van de voorpoten

Roodheid aan de flexorzijde van de ellebogen? Grote kans dat dit wijst op een allergie.
De rode plek hoeft niet op beide voorpoten te zitten, maar dat is vaak wel het geval.
Een vraag die nu gesteld moet worden is of er op andere allergie plekken ook roodheid is. (knieholte, tussen de tenen, oksels, liezen en de gehoorgangen). Is er jeuk? Meer likken op die plekken? Als trimmer moet je dit doorgeven aan de eigenaar. Mogelijk kun je de huid barrière weer ondersteunen met hydraterende en een verzorgende producten.

Tussen de tenen

Een rode, gezwollen plek tussen de tenen kan duiden op een grasaar. Vaak zit er een klein gaatje waar de aar naar binnen is gegaan. Baden in soda helpt in sommige gevallen. Is het te pijnlijk, kan het nodig zijn om onder sedatie de plek open te leggen. Een klus voor een dierenarts.

Rode geïrriteerde plekjes dienen haarvrij te worden gemaakt en behandeld met een milde desinfecterende en droge crème, zoals Cerazinc. De plekjes kunnen naast rood ook zwart worden ten gevolge van veel likken en de daaropvolgende infectie. Kijk ook naar de onderzijde van de voetjes. Op deze plekken kunnen gisten zich goed vermenigvuldigen. Te veel gisten veroorzaken jeuk en de hond likt zich nog meer. Deze vicieuze cirkel moet doorbroken worden, door het gebruik van een milde cleanser zoals Sweet Itch en Yeastosol spray. Is er teveel jeuk en zijn de gistinfecties niet onder controle te krijgen, dan is het zaak de hond naar een dierenarts te verwijzen.

Zie je roodheid, zwarte verkleuring of veel likken? Dan is de kans groot dat er een gistinfectie speelt. Knip overtollige haren weg om de huid beter te inspecteren en te behandelen. Door de eigenaar duidelijke instructies mee te geven over huidverzorging, kan erger worden voorkomen.

Oksels en liezen

Elke trimmer controleert deze plekken tijdens de trimbeurt. Klitjes en een rode huid kunnen aanwezig zijn zonder dat er direct alarmbellen af hoeven te gaan. Maar zie je rode pukkels? Denk dan aan vlooien of een irritatie, maar het kan ook het begin zijn van een huidontsteking. Een milde desinfecterende crème voorkomt erger.

Het kruis

Roos en droge schilfers op deze plek komen vaak voor. Is er geen jeuk? Dan is hydrateren van de huid belangrijk. Is er wel jeuk? Denk dan aan vlooien, vachtmijt (Cheyletiella, besmettelijk voor hond én mens), een verstoorde huidbarrière of een allergie.

Algemene huidbalans

  • Kale plekken met zwarte poriën? Grote kans op een Demodex-infectie. Dit zie je vooral bij jonge honden of oudere honden met een verminderde weerstand. Een huidafkrabsel is nodig voor een diagnose.
  • Zijn de plekken kaal, maar juist schilferig en droog, dan kan er sprake zijn van een schimmelinfectie. De dierenarts kan de diagnose stellen met de Woodse lamp, een trichogram, een PCR of een schimmelkweek.Shampoo’s: nuttig, maar niet dé oplossing

In dit verhaal noem ik geen shampoo’s, maar uiteraard spelen ze een rol. Er zijn milde shampoo’s om de huidbarrière te ondersteunen, desinfecterende shampoo’s en keratolytische shampoo’s.

Helaas is één keer wassen meestal niet genoeg om een probleem op te lossen. Thuis een hond wassen is lastig en veel baasjes zijn niet therapietrouw. Uitzonderingen daargelaten. Mijn ervaring? Behandelingen met een mousse, spray of een andere leave-on oplossing worden veel vaker correct toegepast.

Als trimmer speel je een belangrijke rol in de vroegtijdige signalering van huidproblemen. Door de juiste adviezen te geven en goed naar de vacht te kijken, kun je veel problemen helpen voorkomen. En soms? Dan is een bezoek aan de dierenarts gewoon de beste optie.

Wil jij als eerste de nieuwste inzichten van experts horen, tips & tricks direct toepassen én netwerken met collega-trimmers die net zo gepassioneerd zijn als jij?


Meld je dan aan voor Groomers Day – dé dag waarop de Nederlandse trimwereld samenkomt.

Beperkte plekken, dus wees er snel bij!
👉 Inschrijflink

Verwante berichten

Laat een reactie achter

TAKE ON ME!

Eerste hulp bij teken- en insectenbeten! – Klik hier om te bestellen

ByeBugBite tube