MOK

Ik heb last van huidirritatie!

Mok is een verzamelnaam voor verschillende huidaandoeningen aan het onderbeen van het paard. Mok is een veel voorkomend probleem in en om de kootholte, kent meerdere oorzaken en kan zich in verschillende vormen uiten.

Vaak gaat dit soort huidproblemen gepaard met een bacteriële infectie omdat de huid barrière beschadigd is. Hierdoor is de natuurlijke beschermlaag van de huid niet meer intact en hebben invloeden van buitenaf meer kans. Een veel voorkomende oorzaak is een natte en vuile omgeving of teveel blootstelling aan vocht die ervoor zorgt dat de huid weker wordt.

Er zijn echter ook andere oorzaken die de afweer van de huid kunnen aantasten en daarbij de kans verhoogt op secundaire bacteriële infecties. Denk hierbij aan een onderliggende mijt infectie, overgevoeligheid voor zonlicht of een immuun gemedieerd probleem van binnenuit.

Mok dat ontstaat door een bacteriële infectie uit zich meestal door vochtige korsten en een heel rode, geïrriteerde huid in de kootholte. Onder deze korsten zitten vaak kleine wondjes. Bij een erger geval van mok kunnen er ook kloven ontstaan. Bijkomende klachten zijn zwelling van het been, kreupel lopen en een heel gevoelige huid op het been.

Zorg er dus altijd voor dat het been zo goed mogelijk droog en schoon is.

Symptomen bij mok:

  • Schilfers, korstjes, roodheid en kloven in de kootholtes.
  • Jeuk, het paard gaat stampen of schuren met zijn benen. Dit kan ook een teken voor mijten zijn.
  • Kreupelheid, de huid kan dermate pijnlijk/gevoelig worden door bijvoorbeeld kloven dat het paard hier op gaat reageren met een onregelmatigheid in het bewegingsapparaat.
  • Vochtig eczeem in de kootholte.
  • Verdikkingen in het onderbeen of gehele been, dit komt vaak door ontstoken lymfebanen.

Wat te doen bij mok.

  1. Scheer de benen. Dit zorg voor minder vuil en nattigheid. Tevens kun je hierdoor effectiever behandelen! Het haar groeit vanzelf weer aan.
  2. Was al het vuil weg met een pH neutrale wasgel zoals Sweet Itch
  3. Zorg dat het paard droog en schoon staat. Maak de stal dus ook vaker schoon van urine.
  4. Verzorg de plekken met een herstellende en ontstekingsremmende creme zoals Cerazinc.

benieuwd naar
onze producten?

Ons team staat altijd voor u klaar!

Heeft u een vraag over onze producten? Of de distributie hiervan? Neem dan gerust contact met ons op!