STAART- EN MANENECZEEM

Ik heb last van huidirritatie!

Oorzaak.

Staart-en maneneczeem, ook wel SME genoemd, wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor de stoffen uit het speeksel van knutten (Culicoïdes). Knutten zijn heel kleine mugjes die vaak in wolkjes samen hangen. Paarden die overgevoelig zijn voor de mug, krijgen na een beet een allergische reactie die zich uit in flinke jeuk aan de manen en staartwortel. Jeuk aan de buik kan ook voorkomen.

Eén klein mugje kan al enorme jeuk veroorzaken. De mug komt vooral voor in Nederland. Omdat deze mugjes niet zo blij zijn met wind en zee, komen ze minder voor aan de kust en is het percentage van paarden met SME dus ook veel lager in die gebieden.

De mugjes verschijnen meestal rond april en zijn er tot eind september. Bij zacht weer komen de mugjes eerder of blijven ze langer hangen. Het ene paard is van nature meer gevoelig dan de andere, zo zijn rassen zoals het Friese paard, Shetlanders, IJslanders en Gelderse paarden gevoeliger voor SME.

Symptomen.

De meeste paarden met SME hebben jeuk aan manen en staart en gaan daar schuren. Daar komt de naam Staart en Manen Eczeem ook vandaan. De buik kan ook meedoen en in sommige gevallen heeft een paard alleen maar last van jeuk op de buik. In zulke gevallen is SME en de daarbij behorende oorzaak wat moeilijker te herkennen. Verder treden de symptomen alleen in het voorjaar, de zomer en de herfst op, omdat knutten niet goed gedijen wanneer het koud is.

Wat te doen bij SME.

Er is geen goede behandeling tegen SME maar er zijn wel tips waarmee je het beter kunt voorkomen of klachten kunt verminderen.

Niet iedereen kan of wil zijn paard naar de kust verhuizen, dus gebruik dan onderstaande tips!

  1. Zorg voor een goede insectendeken als het paard buiten staat.
  2. Was het paard regelmatig met een pH neutrale en herstellende wasgel zoals Sweet Itch.
  3. Gebruik een verzachtende crème die het herstellend vermogen van de huid ondersteunt bij de gevoelige plekken.