De impact van insecten op dieren

insect in bloemen

Het is weer lente. De eerste bloemen staan al in bloei en ondanks dat de zon niet altijd door de wolken heen komt, is het wel aangenaam warm aan het worden. De insecten komen tevoorschijn uit hun winterverblijfplaats en worden actief. Dit betekent niet alleen dat we in onze slaapkamer last kunnen krijgen van muggen, maar ook dat onze huisdieren er meer mee te maken. Deze blog gaat over het insectenseizoen en wat dat allemaal met zich meebrengt.

Bijzonder seizoen

Met welke insecten moeten we eigenlijk rekening mee houden als we gaan kijken naar onze huisdieren? Is het mogelijk dat een hond of kat na een tekenbeet de ziekte van Lyme krijgt? Kunnen onze huisdieren allergisch zijn voor bijen- en wespensteken? Wat moet je doen als je huisdier door een insect of teek is gebeten? Lees snel verder om de antwoorden te ontdekken.

Teken

Het tekenseizoen begint al heel vroeg in het jaar en gaat in vergelijking met de andere insecten ook langer door. Op veel websites lees je dat het seizoen begint in april en eindigt in oktober, maar dit jaar zijn er op tekenradar.nl al in februari meerder meldingen gedaan van tekenbeten. Dit betekent dat we meer moeten letten op onze viervoeters.

Waar moet je op letten bij een teek?

In gebieden waar teken voorkomen, is het belangrijk om bewust te zijn van de plekken waar deze kleine insecten zich verbergen. Teken houden van hoog schaduwrijk gras en verzamelen zich onder dode bladeren bij bomen en struiken. Het is belangrijk om te weten dat teken doorgaans niet vanuit bomen vallen, maar eerder in het gras op de loer liggen. Het is daarom verstandig om contact te vermijden met lage planten en struiken in tekenrijke gebieden, om te voorkomen dat deze insecten op je lichaam kunnen springen.

Als je lekker aan het wandelen bent geweest, vergeet dan niet je huisdier goed te controleren op teken. Hoe eerder je erbij bent hoe beter. Zorg ervoor dat de vacht grondig nagekeken wordt en vergeet niet de huidplooien te controleren. Dit is de plek waar teken zich graag nestelen.

Paard met teek op de neus

Hoe verwijder je een teek?

Als je een teek ziet, verwijder deze dan met een tekenpen. Maak de teek goed zichtbaar door de haren rondom de teek goed uit elkaar te houden. Pak de teek met de pincet zo dicht mogelijk op de huid. Probeer niet in het lichaam van de teek te knijpen. Trek de teek voorzichtig uit de huid. Het kan geen kwaad als er een stukje van het kopje achterblijft in de huid, dit werkt de huid vanzelf er uit. Verzorg de huid met de ByeBugBite en houd het plekje nog 3 maanden na je huisdier in de gaten. Teken kunnen namelijk ook de ziekte van Lyme overbrengen aan onze viervoeters. Hierbij moet je op andere symptomen letten dan bij mensen. Dieren ontwikkelen geen rode ring rondom de beet en ook een bult zegt niets over het wel of niet ontwikkelen van Lyme. Symptomen die we bij honden en katten zien, zijn:

 1. Gewrichtsontstekingen die zich kunnen uiten in plotselinge kreupelheid of pijn in de gewrichten.
 2. Koorts
 3. Verlies van eetlust
 4. Uitdroging
 5. Sloomheid
 6. Gezwollen lymfeklieren
 7. Aantasting van nieren

Herken je een of meerdere van deze klachten, nadat je huisdier is gebeten door een teek? Breng dan een bezoek aan de dierenarts! Deze zal bloedonderzoek doen om te bepalen of de Ziekte van Lyme de oorzaak is.

Help jouw huisdier het tekenseizoen door!

Muggen

Muggen zijn over het algemeen in de lente en zomer actief, maar doordat de winters steeds minder streng worden, zien we ook in maart al veel muggen verschijnen. Muggen zijn niet alleen in mensen geïnteresseerd, maar ook in dieren. Het enige wat muggen in Nederland met zich meebrengt, is een jeukend bultje, waarop je de ByeBugBite kan smeren. In het buitenland kunnen muggensteken wel risicovoller zijn, in verband met het overdragen van ziektes:

 1. Dirofilaria Immitis (hartworm), afkomstig van de Malariamug.
 2. Leishmania

Gebruik nooit antimuggenmiddel voor mensen bij je huisdier! Dit product bevat vaak werkzame stoffen die niet veilig zijn voor onze viervoeters. Zorg ervoor dat je producten gebruikt die speciaal voor huisdieren zijn. – Hierbij kun je denken aan een pipet of een tekenband. Houd muggen buiten, vermijd buiten komen op de momenten dat muggen actief zijn (zonsopgang en bij zonsondergang) en stilstaand water.

Wanneer jullie naar een gebied reizen waar Leishmania, Zuid-Europa, veel voorkomt, is het verstandig om je huisdier te laten vaccineren. Let op, deze vaccinatie heeft een inwerktijd van 4 weken.

Wespen en bijen

Bijen zijn in het voorjaar eerder actief dan wespen. Dit heeft te maken met de manier waarop ze de winter overleven. Bijen overwinteren en bij wespen is alleen de koningin in staat de winter door te komen. In het voorjaar komt ze tevoorschijn en gaat ze aan de slag met het bouwen van een nest. Hierin legt ze haar eerste eitjes. De larven die hieruit komen verpoppen zich meestal rond april/ begin mei. Wat het begin van het wespenseizoen betekent. Omdat de bijen niet hun hele kolonie opnieuw hoeven op te bouwen, zijn ze al eerder in de lente actief.

honden op een heide

Wat te doen bij wespen- en bijensteken?

Het verschil tussen wespen- en bijensteken is dat de angel van een wesp niet in de huid achterblijft. Zie je na de steek een angel in de huid van je huisdier zitten? Probeer deze dan met je nagel eruit te duwen. Het gebruik van een pincet is niet aan te raden. Dit zorgt ervoor dat je gemakkelijker in de angel kunt knijpen, waardoor je meer gif in de huid kunt knijpen. Ter verzorging en verzachting van de huid gebruik je de ByeBugBite. De ByeBugBite heeft een licht antiseptische werking op basis van hydro-regulerende medische honing, waardoor roodheid en erge bultvorming voorkomen worden. 

Wanneer moet je naar de dierenarts?

Pas op met steken in de tong, mond of keel. Dit kan gevaarlijk zijn voor je huisdier. Let dus goed op de reactie van de huid en je huisdier. Er kunnen klachten optreden zoals: braken, diarree, rusteloosheid, gebrek aan enthousiasme en ademnood. Zij kunnen ook last krijgen van een allergische reactie op een steek of beet. Neem dan onmiddellijk contact op met de dierenarts!

Help jouw huisdier het insectenseizoen door!

Processierups

We hebben de afgelopen jaren minder over de processierups gehoord, maar je vindt ze nog steeds in onze bossen. Normaal gesproken zijn ze tussen half april en augustus actief. De overlast begint doorgaans in juni, waarbij ze gedurende de zomermaanden hun brandharen afschieten. De haartjes van de rups kunnen ook bij dieren irritatie veroorzaken. Vooral bij paarden en honden worden klachten gemeld. Dit valt alleen minder vaak op, aangezien ze een dikkere vacht hebben. Het is verstandig om zoveel mogelijk gebieden met eikenbomen te vermijden.

Klachten die onze huisdieren kunnen krijgen zijn:

 1. Het opzwellen van de tong en lippen
 2. Ontsteking van het mondslijmvlies
 3. Ontsteking van de ogen
 4. Ademhalingsproblemen
 5. Huidklachten (minder frequent dan bij mensen door de vacht)

Ben je toch in de buurt van een eikenboom gekomen, waar de processierups in genesteld zit? Controleer dan de ogen, oren, tong en verwijder eventuele haartjes met plakband. De Sweet Itch cleanser kan gebruikt worden om de vacht van de hond schoon te maken. Deze wasgel heeft een kalmerende en verzachtende werking. Is de huid geïrriteerd door de haartjes van de processierups? Smeer deze dan in met de ByeBugBite. Wanneer er ernstige klachten zijn, wacht dan niet te lang en breng een bezoek aan de dierenarts.

Kalmeer de huid met de Sweet Itch cleanser!

Vlooien

Een echt seizoen waarin vlooien veel voorkomen, is er niet meer. Ze zijn eigenlijk het hele jaar door actief vanwege de zachte winters. Hierdoor is het ook nog steeds de grootste oorzaak van jeuk bij onze huisdieren. Wanneer u uw hond of kat controleert op vlooien, doe dit dan door de huid onder de vacht te bekijken en door te kammen met een vlooienkam. Let hierbij niet alleen op de insecten zelf, maar ook op zwarte vlekken. Het zou kunnen gaan om vlooienpoep.

kat die aan het krabben is

Wat moet je doen als je huisdier vlooien heeft?

Het is van belang te beseffen dat de vlooien zich niet alleen op de huid van je dier bevinden. De eitjes, larven en poppen zijn ook te vinden in de leefomgeving van honden, katten of andere viervoeters. Denk aan de mand, het kleed, de bank en zelfs het bed als hij of zij daarop mag liggen. Het is dus belangrijk dat je het hele huis aanpakt bij het bestrijden van vlooien. Stofzuig en dweil de vloer en vervang daarbij ook regelmatig de stofzuigerzak. Als het kan, was dan alle kleden en manden op 60˚C. Het is belangrijk dat je de andere huisdieren ook goed behandelt.

Als je huisdier vlooien heeft, moet je hem ook regelmatig ontvlooien. Je doet dit door met een vlooienkam de vacht langs te gaan en de vlooien in een bakje water met afwasmiddel te dompelen. Kam hierbij met de haargroei mee en houdt de vlooienkam zo plat mogelijk. In overleg met de dierenarts kun je je huisdier ook antivlooiendruppels geven. Dit zorgt ervoor dat vlooien zich niet kunnen voortplanten.

Het klinkt misschien vreemd, maar bij een vlooienplaag is het ook van belang om je huisdier te ontwormen. De kans is aanwezig dat je hond of kat een vlo inslikt, die een lintwormeitje kan overbrengen. Deze organismen kunnen zich dan weer in de darmen nestelen, wat weer nieuwe problemen met zich mee kan brengen. Het ontwormen van je huisdier is een kleine moeite, maar het kan veel ongemakken voorkomen.

Hoe kan ik ervoor zorgen dat mijn huisdier geen vlooien krijgt?

Voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Om die reden is het belangrijk om je huisdier het hele jaar door te behandelen met antivlooiendruppels of een vlooienband. Het effect van het middel hangt af van het soort middel dat je gebruikt. Pipetjes werken vaak voor een korte periode, ongeveer een maand, tevens zijn er halsbanden, deze kunnen tot acht maanden je huisdier beschermen. Vergeet in beide gevallen niet om op de kalender te noteren wanneer de volgende behandeling nodig is.

Related Posts

Leave a Reply

TAKE ON ME!

Eerste hulp bij teken- en insectenbeten! – Klik hier om te bestellen

ByeBugBite tube