Duitse dog bos

Het is altijd een trouwe metgezel van de jager geweest in de wereld van de jacht, de jachthond. Net zoals de jachttechnieken door de eeuwen heen zijn veranderd, is ook de jachthond van vandaag anders dan die van vroeger. Laten we eens kijken hoe jachthonden zijn aangepast aan de moderne jacht.

Rassen die je vindt tijdens de jacht

Door de eeuwen heen hebben verschillende rassen zich ontwikkeld en zijn ze gespecialiseerd in het beoefenen van diverse jachtvaardigheden. Elk ras, van de pointer tot de retriever, beschikt over unieke eigenschappen die hen geschikt maken voor specifieke jachtomgevingen en prooien.

  1. Retriever-rassen, zoals de labrador en golden retriever, zijn uitstekende zwemmers en zijn apporteer specialisten. Tijdens de jacht worden ze vaak ingezet om geschoten vogels op te halen en weer terug te brengen.
  2. Spaniëls en Pointers worden veel gebruikt tijdens de wildjacht. Dit is een jacht op vogels en ander klein wild. In tegenstelling tot de waterwildjacht van de retrievers is het terrein over het algemeen droog. De honden worden zo getraind dat ze, wanneer ze wild detecteren, gaan pointen. Hierbij wijzen ze als het ware de prooi aan, waardoor de jager de kans krijgt om dichterbij te komen. De Setters hebben een soortgelijke functie gedurende de jacht. In plaats van de prooi aan te wijzen, gaan ze ‘’zwaaien’.
  3. Terriërs, zoals de Jack Russell en Border Terriër, zijn bekend om hun vasthoudende jachtgedrag. De dieren volgen de prooien door dichte begroeiing of naar hun hol. Ze worden vaak gebruikt bij het jagen op klein wild of ongedierte.
  4. Door hun slanke lichaamsbouw en hoge snelheid worden windhonden veelvuldig ingezet in de jacht op snel wild, zoals hazen en konijnen. Deze honden zijn uiterst effectief in het achtervolgen en vangen van prooien over open terrein.
  5. De bloedhonden zijn een geschikt ras voor bloedspoorwerk bij gewond wild, denk hierbij niet alleen aan de Bloedhond, maar ook aan een Beagle! Dankzij hun uitzonderlijke reukvermogen kunnen ze zelfs de kleinste sporen van bloed detecteren en volgen.

Dit is nog maar het topje van de ijsberg als het gaat om jachthonden, aangezien er talloze andere rassen zijn die worden ingezet voor verschillende jachtdoeleinden. Elk ras heeft zijn eigen kwaliteiten, maar uiteindelijk bepaalt de training en samenwerking tussen jager en hond hoe succesvol een jachtpartij is.

Kooikerhondje op bankje

Training van jachthonden

Een van de meest ingrijpende veranderingen in de wereld van de moderne jachthond is de integratie van technologie in training en uitrusting. Gps-halsbanden stellen jagers in staat om de locatie van hun honden te volgen, wat vooral handig is bij het jagen op groot terrein.

Een andere opvallende trend bij moderne jachthonden is de nadruk op veelzijdigheid en specialisatie. Terwijl sommige honden nog steeds worden gefokt voor specifieke taken, zoals het opsporen van wild of het apporteren van geschoten vogels, zijn er ook rassen die zijn gefokt om meerdere rollen te vervullen. Deze veelzijdige jachthonden kunnen worden ingezet voor verschillende soorten jacht, zoals waterwild, upland wild en zelfs bloedspoorwerk.

Gezondheid en welzijn

Naast prestaties en vaardigheden staat ook de gezondheid en het welzijn van jachthonden hoog op de agenda van moderne jagers. Tijdens de jacht, kunnen jachthonden te maken krijgen met verschillende huidproblemen. Je kunt hierbij denken aan wondjes, ontstekingen of irritaties.

Remedy+ begrijpt de unieke behoeften van jachthonden en hun eigenaren. Hun assortiment dermatologische producten zijn ontwikkeld om huidproblemen aan te pakken zonder het gebruik van hormonen en antibiotica. Hierdoor is het altijd geheeld doping vrij! Daarnaast zijn de producten uitgebreid getest in de praktijk.

Een van de producten van Remedy+ die niet mag ontbreken in de jacht tas is de ByeBugBite. Wanneer de hond tijdens een training wordt gestoken of gebeten, kan het product onmiddellijk worden aangebracht. De ByeBugBite heeft een beschermende en verkoelende werking door de hydrofiele ingrediënten. Doordat het een licht antiseptische werking heeft, wordt roodheid en erge bultvorming voorkomen. Bovendien beschermt het de huid tegen schadelijke invloeden van buitenaf en stimuleert het de aanmaak van collageen, wat de huidherstel bevordert.

Een ander product dat vaak van pas zal komen is de Cerazinc. Deze crème is uitstekend voor de verzorging van de gesprongen huid en hotspots door de unieke combinatie van medische honing en zinkoxide. De medische honing ondersteunt het herstellend vermogen van de huid bij schrale plekken en een gesprongen huid. Zinkoxide draagt bij aan het behoud van de normale huid, droogt plekken, is verzachtend en voelt koel aan. Cerazinc crème bevat geen antibiotica of hormonen en sluit de huid niet af.

Verder is de Sweet Itch natuurlijk ideaal om de hond te wassen nadat deze zich vies heeft gemaakt en is de Fortizen perfect voor het insmeren van vermoeide of geïrriteerde spieren. Kortom, Remedy+ staat klaar om jagers te ondersteunen bij de zorg van hun trouwe viervoeters, zodat ze samen kunnen blijven genieten van avontuurlijke jachtpartijen in de natuur.

Partners in de jacht

Voor veel moderne jagers is de jachthond meer dan alleen een hulpmiddel bij de jacht; het is een èchte partner. De sterke band tussen jager en hond wordt vaak gevormd door jaren van training, samenwerking en avontuur. Deze relatie gaat verder dan alleen de jacht en strekt zich uit tot het dagelijks leven, waarbij de hond een geliefd gezinslid wordt.

Tevens is de liefde tussen de hond en hun baasje terug te zien tijdens het fokproces. Door verbeterde veterinaire zorg en zorgvuldig selectief te fokken, streven jachthondenfokkers ernaar om gezonde en duurzame honden te produceren. Honden die kunnen gedijen in verschillende omgevingen en situaties. Hierin kan Petgenoma, dé DNA-test voor honden, een goed hulpmiddel zijn. Met Petgenoma wordt het volledige DNA uitgelezen en bepaalde raseigenschappen en gezondheidsrisico’s worden inzichtelijk gemaakt. Dit maakt het mogelijk om matches op genetisch niveau te maken tijdens de fok. Wil je meer weten over Petgenoma? Klik dan door naar de website.

 

De moderne jachthond belichaamt de perfecte combinatie van traditie en vooruitgang. Terwijl ze trouw blijven aan hun historische rol als metgezel van de jager, zijn ze ook geëvolueerd om aan de veranderende behoeften en verwachtingen van de hedendaagse jachtwereld te voldoen. Met hun ongeëvenaarde vaardigheden, toewijding en loyaliteit blijven jachthonden een onschatbare aanwinst voor elke jager en een bron van bewondering voor velen.

Duitse dog op heide

Related Posts

Leave a Reply

TAKE ON ME!

Eerste hulp bij teken- en insectenbeten! – Klik hier om te bestellen

ByeBugBite tube