Hond en baasje

Er is niets vervelender dan jeuk, zeker als krabben niet helpt en je er niet van afkomt. Dit geldt niet alleen voor ons, maar ook voor onze huisdieren. In sommige gevallen gaat het zelfs zo ver dat heel de huid wordt open gekrabd. Er kunnen verschillende oorzaken zijn voor jeuk: vlooien, allergieën, insectenbeten of verharen. Het is echter ook mogelijk dat je hond last heeft van gisten. Laten we eens dieper ingaan op deze kleine, maar krachtige entiteiten en begrijpen hoe ze het leven van onze trouwe viervoeters beïnvloeden.

Wat zijn gisten?

Gisten zijn eencellige schimmels die overal in de natuur voorkomen. Ze kunnen goed groeien in een warme, vochtige omgeving. Malassezia is de meest voorkomende gist bij honden. Hoewel de meeste gisten normaal voorkomen en onschadelijk zijn op de huid en in de oren van gezonde honden, kunnen ze problematisch worden wanneer hun populatie uit de hand loopt. Als reactie gaat de huid ontsteken en dan spreken we van Malassezia dermatitis.

Pomerenian Koda

Oorzaken van Malassezia dermatitis

Een gezonde hond zal niet snel last hebben van een overmatige hoeveelheid gisten. Het immuunsysteem zorgt ervoor dat het aantal gisten op de huid in balans blijft. Als het immuunsysteem verzwakt of er veranderingen optreden aan de huid, kunnen gisten de kans krijgen om te gaan groeien. In de meeste gevallen is Malassezia dermatitis het gevolg van een ander onderliggend probleem. Mogelijke onderliggende oorzaken zijn:

  1. Allergieën zoals contact- of voedselallergieën. Je hond kan in sommige seizoenen meer last hebben van gisten dan in andere seizoenen. Dit komt door het bloeiseizoen van verschillende pollen.
  2. Hormonale aandoeningen
  3. Parasitaire infecties
  4. Gebruik van medicijnen die het immuunsysteem onderdrukken, zoals corticosteroïden.

Daarnaast zijn huidplooien ook gevoelige plekken bij een hond. Al lopen niet alleen rassen met huidplooien, zoals een boxer, een verhoogd risico om last te krijgen van Malassezia dermatitis. De West Highland white terriër en de teckel zijn hiervoor extra gevoelig, vermoedelijk heeft dat een genetische achtergrond.

Hoe weet ik of mijn hond last heeft van gisten?

Het is voor een leek moeilijk te bepalen of je hond een gistinfectie heeft. Dit moet door een dierenarts worden vastgesteld aan de hand van een onderzoek. Je kunt zelf symptomen herkennen die een indicatie kunnen zijn. Bij een Malassezia dermatitis zijn de volgende klachten normaal:

  1. Het jeuken en rood worden van de huid
  2. Een muffe geur
  3. Korstjes en schilfertjes
  4. Hotspots
  5. Een verdikte huid
  6. Verkleuring van de huid of vacht
  7. Roodbruin beleg ter hoogte van de nagels
  8. Chronische oorontstekingen

Het onderzoek dat de dierenarts uitvoert om Malassezia dermatitis vast te stellen heet een Cytologisch onderzoek. De dierenarts neemt een monster van de huidcellen af en bekijkt deze onder de microscoop, waarna hij deze beoordeelt. Het afnemen van een sample is volledig pijnloos en kan met een plakbandje of een wattenstaafje gedaan worden.

Aangezien het niet moeilijk is om een huidsample af te nemen, maar een bezoek aan de dierenarts wel een enorme impact op de hond kan hebben, heeft HFL Animal Health een thuis kit ontwikkeld, de Cytocheck. Op deze manier kunt u thuis een monster van de huidcellen nemen. Wanneer u deze opstuurt, zal de dermatoloog M.W. Vroom het sample beoordelen. Benieuwd naar hoe je een sample afneemt? Bekijk dan onderstaande video:

Mijn hond heeft last gisten, wat nu?

Er zijn twee punten die aangepakt moeten worden bij een positieve test uitslag.

    1. Achterhaal de oorzaak van de uitbraak. De ene keer is dit wat moeilijker dan de andere keer. Bij gebruik van immuunonderdrukkende medicijnen is het sneller duidelijk dan bij een ongebruikelijke allergie.
    2. Aanpakken van de gistinfecties. We willen onze hond niet laten lopen met de klachten totdat we de oorzaak van de gisten uitbraak hebben achterhaald. Er zijn verschillende soorten shampoos op de markt, maar het proces van dagelijks wassen wordt vaak als onhandig beschouwd. Daarom is de Yeastosol spray van Remedy+ een uitstekend alternatief. De casestudie die dieren dermatoloog M.W. Vroom heeft uitgevoerd, heeft aangetoond dat de Yeastosol net zo effectief is als een shampoo. De baasjes gaven ook toen aan dat ze de spray makkelijker vonden in gebruik.

Het advies is om de Yeastosol 1 à 2 keer per dag te gebruiken op de aangedane plekken. Omdat de spray alcohol bevat, is het niet aangeraden om te sprayen bij wondjes. Dit kan namelijk erg prikken. Bovendien is het verstandig om je hond na het sprayen even af te leiden, bijvoorbeeld met een balletje of een wandeling. Dit voorkomt dat de hond de spray uit nieuwsgierigheid gaat oplikken.

Meer weten over de Yeastosol klik dan hier.

Verwante berichten

Laat een reactie achter

TAKE ON ME!

Eerste hulp bij teken- en insectenbeten! – Klik hier om te bestellen

ByeBugBite tube