staart- en manen eczeem

staart- en manen eczeem

Algemeen

Staart-en maneneczeem, ook wel SME genoemd, wordt veroorzaakt door overgevoeligheid voor de stoffen uit het speeksel van knutten (Culicoïdes). Knutten zijn heel kleine mugjes die vaak in wolkjes samen hangen. Paarden die overgevoelig zijn voor de mug, krijgen na een beet een allergische reactie die zich uit in flinke jeuk aan de manen en staartwortel. Jeuk aan de buik kan ook voorkomen.

Één klein mugje kan al enorme jeuk veroorzaken. De mug komt vooral voor in Nederland. Omdat deze mugjes niet zo blij zijn met wind en zee, komen ze minder voor aan de kust en is het percentage van paarden met SME dus ook veel lager in die gebieden.

De mugjes verschijnen meestal rond april en zijn er tot eind september. Bij zacht weer komen de mugjes eerder of blijven ze langer hangen. Het ene paard is van nature meer gevoelig dan de andere, zo zijn rassen zoals het Friese paard, Shetlanders, IJslanders en Gelderse paarden gevoeliger voor SME.

symptomen

  • Jeuk aan de staart
  • Jeuk aan de manen
  • Schuren

De buik kan ook meedoen en in sommige gevallen heeft een paard alleen maar last van jeuk op de buik. In zulke gevallen is SME en de daarbij behorende oorzaak wat moeilijker te herkennen. Verder treden de symptomen alleen in het voorjaar, de zomer en de herfst op, omdat knutten niet goed gedijen wanneer het koud is.

Diagnose:

Wanneer paarden in het voorjaar extreme jeuk krijgen aan de manenkam, staartwortel en eventueel aan hun buik dan gaat het vaak om staart- en maneneczeem (zomereczeem).

Wilt u dit toch 100% zeker weten dan kan een dierenarts dit voor u vaststellen. Zij kijken echter wel alleen naar symptomen die u zelf vaak ook vast kunt stellen. Zoals bovenstaand al genoemd zijn paarden met deze symptomen gevoelig voor het speeksel van de knutten. Belangrijk is uw paard te voorzien van een goede eczeemdeken (Let op! Een simpele vliegendeken werkt vaak niet voldoende).

Tips:

De klachten kunt u verminderen door de staart en manen te wassen met een PH neutrale, milde shampoo. Hiermee kalmeert u de huid en reduceert de neiging van het paard om te gaan schuren.

Gebruik een verzachtende crème die het herstellend vermogen van de huid ondersteunt bij de gevoelige plekken.

Benieuwd naar onze producten?

Ons team van product specialisten staat altijd voor u klaar!

Heeft u een vraag over onze producten of diensten? Of de distributie hiervan? Neem dan gerust contact met ons op!

TAKE ON ME!

Eerste hulp bij teken- en insectenbeten! – Klik hier om te bestellen

ByeBugBite tube